Terreur en verzekeringen!

Parijs is onlangs in het hart getroffen, Brussel is al dagenlang een belegerde stad. Frankrijk en België zijn 2 van de 9 Westerse economieën waar het risico van terreur de laatste maanden flink is toegenomen. We kunnen er helaas niet meer omheen, de terreur is nu ook dichtbij ons. Angstige tijden voor velen van ons, waarbij we zelf helaas alleen maar waakzaam en voorzichtig kunnen zijn.

Terrorisme verplichte dekking

Hopelijk hoeft u er nooit gebruik van te maken maar wellicht is het toch goed te weten dat sinds 2008 de meeste verzekeringen ook schade dekken die veroorzaakt wordt door terrorisme. Terrorisme is sindsdien namelijk een verplichte dekking in de:

  • Arbeidsongevallenverzekering;
  • Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto;
  • Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering bij brand en ontploffing op openbare plaatsen;
  • Brandverzekering van eenvoudige woningen en kleine handelszaken;
  • Ongevallenverzekering;
  • Hospitalisatieverzekering;
  • Levensverzekering.

Bij de overige verzekeringen is er in principe ook sprake van dekking, tenzij terrorisme uitgesloten is in de algemene voorwaarden van de verzekering. De mutualiteiten oftewel ziekteverzekeringsfondsen zijn niet verplicht om terrorisme te dekken.

VZW Terrorism Reinsurance and Insurance Pool

De meeste Belgische verzekeringsmaatschappijen zijn aangesloten bij VZW Trip (Terrorism Reinsurance and Insurance Pool). Deze pool heeft per jaar een vast bedrag in kas dat bij een eventuele schadevergoeding wordt verdeeld over de leden, die schade hebben geleden. Daarbij krijgt lichamelijke schade altijd voorrang op materiële schade.

We vertellen u graag hoe onze maatschappij hiermee omgaat.

Coulant

En hoe zit het nu met de kosten van dat treinkaartje en het hotel in Brussel of Parijs omdat u deze steden nu niet durft te bezoeken? De meeste vervoerders en reisorganisaties gaan daar gelukkig zeer coulant mee om en geven een tegoed of een alternatief.

Behoefte aan advies?

Heeft uw vragen over de terreurdekking, de VZW Trip of heeft u al onkosten waarvan u niet weet waar u deze kunt declareren? Vraag het ons gerust, samen met u zoeken we dan naar de beste oplossing, zodat u daar in ieder geval geen zorgen over heeft.

Terug naar overzicht