Kan je makkelijk op vakantie met de elektrische auto?

Steeds meer mensen kopen een elektrische auto, maar kan je er ook zo makkelijk mee op reis vertrekken? Ja, door het groeiend aantal laadpalen wordt het wel makkelijker.

Laadpaalstress

Goed nieuws! Het aantal laadpalen richting het zuiden is de laatste tijd enorm verbeterd. Vooral Frankrijk heeft grote stappen gezet. Er treden echter nog enkele laadproblemen op in ons eigen land.

Wie thuis met een volle batterij vertrekt en de route naar het zuiden via Luxemburg volgt, moet opletten. Je kan Wallonië wel doorkruisen, maar komt in de problemen met de eerste laadbeurt. Iedereen zal namelijk landen op dezelfde aires in Luxemburg (Aire de Capellen en Aire de Berchem) en die hebben slechts zes laadpalen.

Let op in de drukke weekends vanaf half juli. Er wordt aangeraden om een eerste keer te laden bij de Tesla Superchargers in Aarlen. Je moet daarvoor heel even de snelweg af, maar dit laadpark is zo groot dat je er waarschijnlijk probleemloos kunt laden. Installeer op voorhand wel de Tesla-app.

Enkele tips

Vertrek nooit op reis met een elektrische wagen zonder voorbereiding! Stippel je route uit en bekijk op voorhand waar je je wagen kan opladen.

Een elektrische auto verbruikt exponentieel meer naarmate de snelheid hoger is. Dat effect is sterker dan bij benzine auto’s. Het verschil tussen 110 of 130 kilometer per uur kan al gauw het verbruik verhogen met een derde. Hou je aan 100 tot 110 kilometer/uur, dat is de ideale balans tussen comfort, snelheid en zuinig rijden.

Laat je accu leeglopen tot 15 procent en laad dan terug op tot 80 procent met een laadsessie van 20 à 25 minuten tijdens een pauze.

Niet elk netwerk dat actief is in België, bestaat in Frankrijk, Italië of Spanje. Voorzie dus minstens twee of drie laadpassen van verschillende aanbieders om overal te kunnen opladen. Leg ook altijd de ‘oma-lader’ in de koffer: dat is de standaard lader die bij je auto geleverd wordt. In hoge nood kun je tijdens een overnachting zo via een gewoon stopcontact bijladen. Dat gaat dan wel traag maar ’s morgens kan je wel weer vertrekken.

Terug naar overzicht