Cohousen is dé nieuwe manier van wonen. Maar… Wat komt erbij kijken?
Cohousen, je hebt er vast al van gehoord. Het is één van de populairste manieren om je vleugels van het thuisfront te spreiden, maar toch niet helemaal alleen op een plek terecht te komen. Is het de gezelligheid die je triggert of het goedkopere kostenplaatje dat je aanspreekt? Het kan beiden, maar véél mensen zijn hiervoor te vinden, ongeacht hun jeugdige of grijze leeftijd. Om alles van een leien dakje te laten verlopen, bereiden we je graag voor met enkele nuttige tips!
Verzekerd cohousen of niet?
Stap je het cohousebootje in? Wel… dan hebben we goed nieuws voor jou. Als co-huurder vallen niet alle kosten en verzekeringen volledig onder jouw naam. Integendeel, zowat alle verzekeringen omtrent het huis gelden zowel voor jou als je medehuurders. In principe ben je als huurder niet verplicht om een woonverzekering, ook wel brandverzekering, af te sluiten, al staat dit meestal wel vermeld in het huurcontract. Indien dat het geval is dan wordt de verzekering een gemeenschappelijk iets voor iedere ondertekenaar van het contract.
Wat met andere verplichtingen?
Uiteraard stopt het niet bij een woonverzekering. In eender welke situatie kan je de koe bij de horens vatten en anticiperen op wat komen zal. Zo is het een absolute must dat je als huurder de woning achterlaat zoals je er bent aangekomen. Bij schade door overmacht, ben jij niet verantwoordelijk en draait je brandverzekering hier voor op. Indien je een vergeetkous bent, is het misschien wel handig om een bijstandsverzekering aan te gaan. Deze snelt ter hulp van zodra je in trouble zit! Tot slot is er ook de mogelijkheid om een familiale verzekering af te sluiten met je cohousers. Hiermee maakt ieder “huislid” deel uit van de polis, bij eventuele akkefietjes in het dagdagelijkse leven.
Zijn er minpunten?
Natuurlijk heeft elk voordeel ook zo zijn nadeel. Al wegen deze voor de grote meerderheid van de cohousers niet op tegenover de voordelen. Zo kan je ervoor kiezen om samen te gaan huizen met personen die je kent, maar kan dit evengoed met totale wildvreemden. In beide gevallen kan er weleens een discussietje of ergernis ontstaan, wat je in de mate van het mogelijke wenst te beperken. Maak daarom vanaf de eerste dag dat je er één voet binnen zet goede afspraken over huishoudelijke taakjes, gedeelde kosten of de inrichting van je woonkamer.
Heb je trouwens recht op een werkloosheidsvergoeding of invaliditeitsuitkering? Ga dan zeker eens ten rade bij je toekomstige gemeente. Cohousen wordt soms weleens beschouwd als samenwonen – zoals een gezin – waardoor dit financiële gevolgen kan hebben.
Terug naar overzicht