Met de fiets naar school: zo legt je kind het traject veilig af

Zo legt je kind het traject veilig af

​Als je kind met de fiets naar school kan, heeft het meteen een dagelijkse portie beweging en ontspanning. Maar vanaf wanneer mag je kind alleen op pad en hoe zorg je ervoor dat zijn rit naar school zo veilig mogelijk verloopt?

Vanaf wanneer kan je kind alleen met de fiets naar school?

​Zolang je kind klein is, fiets je natuurlijk samen naar school. Wist je trouwens dat hij of zij met een kinderfiets op het voetpad mag rijden tot de leeftijd van negen jaar?

Wanneer precies laat je je kind dan alleen naar school fietsen? Dat hangt ervan af hoe moeilijk en druk het traject naar school is en hoe goed je kind al kan fietsen. Moet het zich nog te veel op het fietsen concentreren, dan heeft het te weinig oog voor het verkeer. Aarzelt het nog om achterom te kijken of zijn arm uit te steken of weet het niet wat gedaan bij een obstakel, dan weet je dat je kind er nog niet klaar voor is. Specialisten waarschuwen ook dat kinderen van negen jaar bijvoorbeeld nog niet alle verkeerssituaties goed kunnen inschatten.

Tieners op de fiets

​Je zou denken dat het tieners wel moet lukken om veilig naar school te fietsen. Maar cijfers van verkeersveiligheidsorganisatie Vias tonen dat de meeste ongevallen net gebeuren met 14-jarigen. De leeftijd dat ze misschien wat roekelozer worden en het niet meer zo stoer vinden om fluohesje en fietshelm te dragen? Blijf hen aanmoedigen om voorzichtig te zijn.

De eerste keer alleen

Hoe bereid je je kind nu voor om voor het eerst alleen naar school te fietsen?

Zorg dat je kind het traject goed kent

Rijd het traject regelmatig samen. Maak duidelijk welke punten gevaarlijk zijn en waar hij of zij op moet letten. Uiteraard stippel je de veiligste weg uit naar school, ook al is die net iets langer. Kan je kind met een groepje vriendjes naar school fietsen? Des te beter: samen vallen ze beter op en staan ze sterker in het verkeer.

Maak de fiets van je kind helemaal in orde

De fiets van je kind moet minstens deze veiligheidsuitrusting hebben:

  • een bel: hoorbaar op 20 meter
  • een witte reflector vooraan
  • een rode reflector achteraan
  • gele of oranje reflectoren aan weerszijden van de pedalen
  • minstens twee gele of oranje reflectoren per wiel en/of een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band
  • een wit of geel (knipper)licht vooraan
  • een rood (knipper)licht achteraan dat ’s nachts, bij helder weer, zichtbaar is vanop minstens 100 meter
  • een rem op het voorwiel en op het achterwiel.

Zorg dat je kind gezien wordt

Maak je kind van meet af aan gewoon om een fietshelm en een fluohesje te dragen. Net zoals bij het vastklikken van de autogordel geef jij natuurlijk het goede voorbeeld.

Maak de boekentas goed vast

Laat je kind zijn boekentas op de rug dragen of maak ze stevig vast op de bagagedrager. Zorg ervoor dat ze niet te zwaar is. Let op dat linten of turnzakken niet in het wiel kunnen draaien.

Vermijd dat je kind zich moet haasten

Als je kind halsoverkop moet vertrekken om op tijd op school te komen, heeft het geen oog meer voor het verkeer. Laat hem of haar wat vroeger vertrekken, dan rijden er misschien ook net nog iets minder auto’s in de schoolbuurt.

Moedig je zoon of dochter aan om veel te fietsen. Hoe meer het oefent, hoe veiliger hij of zij is in het verkeer.

Bron: AG Insurance

 

Terug naar overzicht